Κατεχόμενα: Εκλογές με το βλέμμα στον… κόσμο οι Τουρκοκύπριοι

Εκλογές για την ανάδειξη ψευδοπροέδρου θα έχουν στις 19 Απριλίου οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι ελπίζουν ότι με την αλλαγή επικεφαλής στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο.

Πρώτη προτεραιότητα του νικητή των "εκλογών" θα είναι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως οι περίπου 300.000 κάτοικοι των Κατεχομένων δεν τρέφουν μεγάλες ελπίδες, γνωρίζοντας πως ο νέος "πρόεδρος" θα κληρονομήσει μία κατάσταση την οποία κανένας ηγέτης, κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατάφερε να διευθετήσει εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Η "ΤΔΒΚ" είναι αναγνωρισμένη μόνον από την Τουρκία, οι ακτές της οποίας απέχουν περίπου 80 χλμ. Η Άγκυρα χρηματοδοτεί κατά 30% τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους αλλά και την πλειονότητα των υποδομών. Για τον υπόλοιπο κόσμο η περιοχή αυτή είναι μία κατεχόμενη ζώνη την οποία προσάρτησε η Άγκυρα το 1974 αντιδρώντας σε ένα εθνικιστικό πραξικόπημα που είχε σκοπό την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Περίπου 1.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ επιτηρούν την πράσινη γραμμή η οποία χωρίζει το νησί από την ανατολή μέχρι τη δύση, ενώ δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες "σταθμεύουν" στη βόρεια Κύπρο.

"Οι άνθρωποι γεννιούνται, ζουν, αποκτούν παιδιά και πεθαίνουν περιμένοντας ότι οι ηγέτες θα επιλύσουν την κατάσταση. Μάταια", λέει η Ερμίν Τζολάκ, δικηγόρος ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προσπάθεια να εξηγήσει την αυξανόμενη αδιαφορία του πληθυσμού.

"Το κυπριακό πρόβλημα" είναι το κυριότερο διακύβευμα της προεκλογικής εκστρατείας των επτά υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος "πρόεδρος" Ντερβίς Έρογλου. Ο Έρογλου κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι είναι υπερβολικά προσκείμενος στην Άγκυρα. Ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσον αυτή η εξάρτηση θα είναι λιγότερο ισχυρή αν κερδίσει κάποιος από τους άλλους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, ο πρώην δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μουσταφά Ακιντζί ή η πρόεδρος της "βουλής" Σιμπέλ Σιμπέρ.