Κύπρος: Στον αέρα η συνάντηση Μπάιντεν – Έρογλου στα κατεχόμενα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αυριανή μετάβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο κ. Μπάιντεν, άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνον τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διεμήνυσε ότι δεν είναι κομιστής σχεδίου για λύση του Κυπριακού, ούτε και ότι έρχεται για να επιβάλει λύση, αλλά για να βοηθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Έγκυρη πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «κρέμεται από μια λεπτή κλωστή», καθώς ο κ. Έρογλου φαίνεται να αντιδρά στις προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς, ότι "ο αντιπρόεδρος θα ματαιώσει τη συνάντηση, σε περίπτωση που από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη επιχειρηθεί επικοινωνιακός χειρισμός με τα σύμβολα («σημαία» και άλλα) της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου»".

Επίσης, η αμερικανική πλευρά φέρεται ότι έκανε σαφές στον κ. Έρογλου πως στη συνάντηση δεν θα πρέπει να είναι παρών ο «υπουργός Εξωτερικών» του καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία έλαβε διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά, ότι ο Τζο Μπάιντεν σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί να είναι εμφανές στον χώρο της συνάντησης - που θα γίνει στο λεγόμενο «προεδρικό» μέγαρο στην κατεχόμενη Λευκωσία - οποιοδήποτε σύμβολο του παράνομου καθεστώτος. Μάλιστα, πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν - Έρογλου, μέλη της συνοδείας τού Αμερικανού αντιπροέδρου θα επιθεωρήσουν τον χώρο για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, στη δήλωση κατά την άφιξή του απόψε στην Κύπρο, θα τονίσει πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «στρατηγικό εταίρο» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα δίδεται η προοπτική σύμπραξης των χωρών, που διαθέτουν αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έγκυρες πηγές ρίχνουν τους τόνους των προσδοκιών για κάποια σημαντική εξαγγελία στο θέμα της Αμμοχώστου, όπως αναφέρουν, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς. Αντίθετα, ψηλά στην ατζέντα θα είναι τα θέματα ενέργειας και η κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.