Απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις ο Κύπριος πρόεδρος

Ο Κύριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, στις πρώτες δηλώσεις μετά την έναρξη στις 11 Φεβρουαρίου της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ότι "δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο που μόλις άρχισε". 

"Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να κατοχυρώνονται οι βασικές ελευθερίες, αλλά και βασικά συστατικά της επιδιωκόμενης λύσης. Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε πως αυτό το κράτος θα μετεξελιχθεί σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με βάση τις συμφωνίες κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, με μια και μόνη ιθαγένεια", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», συνάντηση κορυφής Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το Κυπριακό υπό το φως και των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων αλλά και των διάφορων παρασκηνιακών παρεμβάσεων.

Διπλωματική πηγή σημείωνε στην εφημερίδα πως στο Κυπριακό «διαμορφώνεται ένα σκηνικό υψηλών παρεμβάσεων αλλά και προγραμματισμός επισκέψεων στη Λευκωσία, ώστε να σπρώξουν τη διαδικασία για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Κοντολογίς, καταβάλλεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός "σκηνικού λύσης"». 

Η συνάντηση θα γίνει ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Έρογλου και θεωρείται δεδομένο πως θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί όλο το πακέτο, ώστε να δοθεί δυναμική και ενισχυθεί η εικόνα πως «όλα βαίνουν καλώς».