Μπαμπατσάν στο news.gr : Κινδυνεύουμε από τη μη λύση στο Κυπριακό

Άγκυρα – Αποστολή : Νεκτάριος Β. Νώτης

Συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για μια ορθολογική λύση στο Κυπριακό, εμφανίζεται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν.

Μιλώντας στο news.gr, ο κύριος Μπαμπατσάν χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι, στις συζητήσεις, τους Ελληνοκύπριους εκπροσωπεί αυτή τη φορά ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

"Έχουμε ακόμα την ελπίδα για μια ορθολογική λύση. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και πιέζουμε. Και είναι καλό, που ο Αναστασιάδης είναι ένας πολιτικός, που ανοιχτά είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν. Τότε, ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά είχε πει ότι το σχέδιο ήταν καλό και ο ίδιος ήταν υπέρ αυτού. Αλλά, φυσικά, έχοντας τώρα τις ευθύνες στους ώμους του και, προχωρώντας στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, η πολιτική μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση".

Ο κύριος Μπαμπατσάν θεωρεί κρίσιμης σημασίας όλοι να πιέσουν για μια λύση, σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων, γιατί μπορεί – όπως αφήνει να εννοηθεί – να μην υπάρξει άλλος.

"Πρέπει να ελπίζουμε. Νομίζω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να πιέσουν για μια λύση, γιατί αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία".

O στενός συνεργάτης του Ερντογάν δεν κρύβει τους φόβους και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο Αναστασιάδης και ο Έρογλου να μην καταλήξουν σε συμφωνία, επικαλούμενος την αντίληψη, που επικρατεί στους νέους, οι οποίοι κατοικούν στο νησί, αλλά και αναφερόμενος στο γεγονός ότι συχνά, τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν πλήρη γνώση της λύσης, που προτείνεται.

"Αυτό, που φοβάμαι, είναι πως – ειδικά οι νέες γενιές στο νησί και κυρίως οι Ελληνοκύπριοι, με βάση τι βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις – έχουν γεννηθεί σε ένα διχοτομημένο νησί και θεωρούν δεδομένη αυτή την κατάσταση. Για αυτούς, μια λύση δε σημαίνει πολλά. Και αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Συνεπώς, ελπίζουμε ότι τα οφέλη από μια κοινή και ορθολογική λύση θα γίνει κατανοητή και από τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που κατοικούν στο νησί. Γιατί, πολλές φορές, δεν είναι ξεκάθαρο τι πρόκειται να φέρει μια λύση".