Κυπριακό: Χαιρετίζει το κοινό ανακοινωθέν ο Μπαν Κι-μουν

Την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη “συνολικής λύσης” του Κυπριακού εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με γραπτή δήλωσή του.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ γνωστοποιεί ακόμα ότι ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την εξέλιξη αυτή υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Μπαν Κι-μουν αναφέρει:

“Συγχαίρω τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη σκληρή τους εργασία τους περασμένους μήνες για να καταλήξουν σ' αυτή τη σημαντική ανακοίνωση κοινών αρχών και πολύτιμης βάσης για ανανεωμένες συνομιλίες.

Αναγνωρίζω επίσης τον απαραίτητο ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός σύμβουλός μου Αλεξάντερ Ντάουνερ μέχρι αυτό το σημείο, ξεκινώντας από το διορισμό του το Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Ντάουνερ με πληροφόρησε ότι τώρα που επιτεύχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, αποφάσισε να αναλάβει νέα θέση και να παραιτηθεί από ειδικός σύμβουλος μου. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την επιμονή και τη δέσμευσή του τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και του ευχήθηκα κάθε καλό στις μελλοντικές του επιδιώξεις”.

Τέλος, ο Μπαν Κι-μουν υπογραμμίζει ότι “τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους για επανένωση του νησιού και να ξεπεράσουν τον επί δεκαετίες διαχωρισμό. Προσωπικά υπόσχομαι την αποφασιστική μας δέσμευση σε αυτές τις προσπάθειες”.