Κυπριακό: Το κλίμα στις δύο πλευρές εν όψει του κρίσιμου ραντεβού

Βγαίνουν από τον... πάγο την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού, μετά από αρκετούς μήνες, με τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας και πιθανότατα δε θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα, καθώς θα είναι μάλλον τυπική και θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, να προβεί σε μια σύντομη δήλωση, ενώ την Τετάρτη το βράδυ ενδεχομένως να δώσει διάσκεψη Τύπου σε σχέση με την κοινή διακήρυξη και την έναρξη των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δυναμιτίζει το κλίμα εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το "πάγωμα" των συζητήσεων στον Κύπριο πρόεδρο.

“Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω της επιμονής του για κοινό ανακοινωθέν, χάσαμε πέντε μήνες”, υποστήριξε ο Έρογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet, ζητώντας “να τελειώσουμε σε τρεις μήνες” και να μη χαθεί περισσότερος χρόνος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως “κόκκινη γραμμή” και τόνισε: “Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι' αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα”.

Ο Έρογλου, αποκάλυψε ακόμα ότι δέχθηκε συγχαρητήρια για την έναρξη της διαδικασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας: “Οι ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κράτος, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες στην Κύπρο”.

Παράλληλα, ο νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, σε γραπτή του δήλωση τονίζει πως η συμφωνία στο Κυπριακό και η εφαρμογή της δεν είναι δουλειά των ξένων, αλλά των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αρχίζει την Τρίτη μια σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων και έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι διεθνείς παράγοντες.

“Εμείς δε θέλουμε να καθοδηγούμαστε από κανέναν, είπαμε ότι θα δουλέψουμε στη δική μας πορεία, είπαμε ότι είναι εύκολο να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού και να κατηγορείς άλλους, είπαμε ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι, είπαμε ότι θα συνεχίσουμε και συνεχίζουμε”, αναφέρει ακόμα.

Εξάλλου, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι οι ετοιμασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών ολοκληρώθηκαν. “Δεν εύχομαι αύριο μόνο μια αρχική διαδικασία που θα φέρει ένα αποτέλεσμα, την ίδια ώρα υπόσχομαι ότι θα εργαστώ γι' αυτό”, υπογραμμίζει.