“Ακούσατε μια έκρηξη στη Βοστόνη; Εγώ το έκανα!”

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013, 2.41 μ.μ. ώρα Βοστόνης. Οι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν ένα νεαρό να περπατά μέσα στο πλήθος. Αφήνει μια τσάντα κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου. Ο κόσμος χειροκροτεί καθώς οι μαραθωνοδρόμοι φτάνουν κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Ο νεαρός καλεί από το κινητό του τηλέφωνο. 18 δευτερόλεπτα μετά η μαύρη τσάντα εκρήγνυται. Εικόνες πανικού. Ο νεαρός με το λευκό καπέλο όμως δεν ταράσσεται. Καλεί και πάλι. Μετά από δευτερόλεπτα σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη λίγο παρακάτω. Πριν την πρώτη έκρηξη ένας άλλος νεαρός με μαύρο καπέλο έχει απομακρυνθεί από το σημείο με μια μαύρη τσάντα στην πλάτη του.

21 και 22 Απριλίου. Ο νεαρός, βαριά τραυματισμένος θα γράψει στους αστυνομικούς που τον ανακρίνουν “ακούσατε μια έκρηξη στη Βοστόνη; ε, εγώ το έκανα αυτό!”.

Τα ενδιάμεσα γεγονότα είναι περίπου γνωστά: οι αμερικανικές αρχές ερευνούν την τρομοκρατική ενέργεια που συγκλόνισε τη Βοστόνη. Λίγα 24ωρα αργότερα ένοπλος χτυπά στο ΜΙΤ και ένας ακόμη στο Watertown. Αρχικά η αστυνομία συνδέει επιφυλακτικά τα περιστατικά, στο τέλος η σύνδεση επιβεβαιώνεται. Ο ένας δράστης, 26χρονος, σκοτώνεται. Ο άλλος διαφεύγει και συλλαμβάνεται βαριά τραυματισμένος μετά από ένα και πλέον 24ωρο ανθρωποκυνηγητού.

Το βίντεο που καταγράφει σχεδόν καρέ – καρέ τις πράξεις του 19χρονου Τζοχάρ Τσερνάεφ χρησιμοποιήθηκε για να στοιχειοθετηθούν σε βάρος του κατηγορίες που επισύρουν θανατική ποινή.

13 σελίδες απολογία συμπλήρωσαν οι αστυνομικοί που πήραν κατάθεση από τον Τζοχάρ στο νοσοκομείο.

Το FBI είχε κινητοποιηθεί βλέποντας την εικόνα των δυο ανδρών, σύμφωνα με το Guardian. Όμως, δεν πρόλαβαν.

Λίγο πριν το χτύπημα στο ΜΙΤ, δυο νεαροί, οι ίδιοι όπως διαπιστώθηκε μετά, είχαν κλέψει ένα μαύρο Mercedes SUV απειλώντας τον οδηγό του με όπλο. Ο μικρότερος από αυτούς πέταξε έξω τον έντρομο οδηγό λέγοντας και εκεί: “άκουσες για την έκρηξη στη Βοστόνη; εγώ το έκανα!”.

Οι έρευνες των αστυνομικών βρήκαν: ακόμη μια χύτρα ταχύτητα που περιείχε καρφιά, η οποία δεν είχε πυροδοτηθεί σε δρόμο της Βοστόνης, ένα λευκό καπέλο, ένα μαύρο τζάκετ και πυροτεχνήματα στο δωμάτιο του Τζοχάρ. Σύμφωνα με το FBI τα τεκμήρια είναι παραπάνω από συντριπτικά για να στηρίξουν την εσχάτη των ποινών. 

Ο Τζοχάρ δείχνει τον αδελφό του ως εγκέφαλο των επιθέσεων στη Βοστόνη

Τον αδελφό του Τάμερλαν, που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της καταδίωξης της περασμένης Παρασκευής δείχνει ως ιθύνοντα νου των επιθέσεων στη Βοστόνη ο 19χρονος Τζοχάρ. Σύμφωνα με το CNN, ο 19χρονος δήλωσε πως οι φονικές επιθέσεις ήταν έμπνευση του αδελφού του και πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ' αυτές.