Δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια δίνει ο αμερικανικός στρατός

Το 2011 η πρώην κυβέρνηση Ομπάμα έκανε άρση της απαγόρευσης που υπήρχε μέχρι τότε για τους ομοφυλόφιλους που υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό να δηλώνουν ανοιχτά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Πριν από λίγους μήνες, ο Λευκός Οίκος άνοιξε τις πύλες του για να τελεστεί ο πρώτος γκέι γάμος στην προεδρική κατοικία και ο ένας εκ των συζύγων ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Ενώ στον λόγο κατά την ορκωμοσία του ο Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα των γκέι.

Τώρα, και λίγο πριν αποχωρήσει από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Λέον Πανέτα ανακοίνωσε ότι η ηγεσία συζητά την εκχώρηση κάποιων νόμιμων προνομίων και δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό. Μεταξύ αυτών των προνομίων θα είναι και προνόμια επιμέλειας αλλά και ειδικές εκπτώσεις που έχουν οι σύζυγοι ατόμων που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό. Επίσης, θα υπογραφούν αποφάσεις που θα αναγνωρίζουν πλήρη κληρονομικά και άλλα δικαιώματα σε ομόφυλους συντρόφους ατόμων που υπηρετούν στο στρατό και χάνουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Το σημαντικό νομικό εμπόδιο με το οποίο είναι αντιμέτωπη η ηγεσία του Πενταγώνου είναι η DOMA, η Νομοθετική Πράξη για τη Διαφύλαξη του Γάμου που υπεγράφη το 1996 και που απαγορεύει στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει νομικά οποιονδήποτε άλλο γάμο πλην αυτόν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, η πράξη δεν αναφέρεται στις πολιτειακές κυβερνήσεις και έτσι σε πολλές πολιτείες τα ομόφυλα ζευγάρια απολαμβάνουν ήδη νομικών προνομίων που απολαμβάνουν και τα ετερόφυλα.