Ομπάμα: Για πρώτη φορά σε ομιλία προέδρου η λέξη “γκέι”

"Το ταξίδι μας δεν θα έχει τελειώσει όσο οι αδελφοί και οι αδελφές μας ομοφυλόφιλοι δεν θα είναι αντικείμενα ίσης μεταχείρισης από τον νόμο", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην επίσημη ομιλία του για την ανάληψη της δεύτερης προεδρίας του στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Η έκκληση του Ομπάμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων θεωρείται ιστορικής σημασίας. Ενώ υψηλή ήταν και η συμβολική αξία της αναφοράς αφού στο πλευρό του Ομπάμα στέκονταν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι σε δυο μήνες, το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο αποφαίνεται για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς να θυμηθούν τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς των αγώνων για τα ατομικά δικαιώματα και αναφέρθηκε στο Stonewall, το μπαρ της Νέας Υόρκης από όπου ξεκίνησαν το 1969 οι ταραχές κατά την καταστολή των κινητοποιήσεων των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών.

Η μόνη μέχρι σήμερα αναφορά Αμερικανού προέδρου στο θέμα της ομοφυλοφιλίας ήταν αυτή του Μπιλ Κλίντον όταν στην πρώτη του ορκωμοσία το 1993, είχε αναφερθεί έμμεσα στον "αγώνα κατά της παγκόσμιας κρίσης του AIDS", σε μία κίνηση που είχε συγκινήσει το κίνημα των ομοφυλοφίλων.

"Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγραψε σήμερα ιστορία ", δήλωσε ο Τσαντ Γκρίφιν, πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, της Human Rights Campaign.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα είναι ο πρώτος πρόεδρος που το 2011 κατήργησε τον νόμο που επέβαλλε στους στρατιωτικούς να κρύβουν την ομοφυλοφιλία τους (Don't Ask, Don't Tell) και ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων λίγους μήνες πριν από την επανεκλογή του.

Επίσης, το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα αποφάσισαν να ανοίξουν τις πύλες του Λευκού Οίκου για τον πρώτο γκέι γάμο που τελέστηκε εκεί στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.