Αποστολή στρατού στη Συρία σκέφτεται ο Ομπάμα

Ακόμη και την αποστολή στρατού προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη Συρία εξετάζει ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια δυο συνεντεύξεων που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα, βρίσκεται σε “εσωτερική διαμάχη” για το αν πρέπει να αποσταλούν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση στη χώρα.

Οι ΗΠΑ δέχονται έντονες επικρίσεις ότι μένουν απλός παρατηρητής την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί αν μεταναστεύσουν, από τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ωστόσο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα πρέπει να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι μιας αποστολής στρατευμάτων, “μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερες βίαιες εντάσεις ή και τη χρήση χημικών όπλων; Τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη προοπτική σε ένα μετα-Άσαντ καθεστώς; Και πως μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία με τις δεκάδες χιλιάδες που έχουν σκοτωθεί στο Κονγκό;”, είπε.

“Δεν κάνουμε σε κανέναν καλό όταν ενεργούμε πριν κοιτάξουμε προσεκτικά και αναλαμβάνουμε πράγματα χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες των πράξεών μας”, δήλωσε ο Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η Ουάσινγκτον έχει κάνει ήδη έκκληση στον Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί. Μια αποστολή στρατευμάτων όμως δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση για την αμερικανική κυβέρνηση που ακόμη μετρά ανθρώπινες απώλειες, οικονομική αιμορραγία αλλά και οργή από την κοινή γνώμη για τις απώλειες στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Ενώ μια αποστολή στρατού θα αποτελέσει casus belli και προς τη Ρωσία που υποστηρίζει το καθεστώς της Συρίας.