Ο δικτάτορας που ήθελε να γίνει οδοντίατρος…

Από ένα τραγικό γύρισμα της μοίρας, ανέλαβε την ηγεσία της Συρίας. Αν δεν είχε συμβεί, τα πράγματα στην αιματοβαμμένη χώρα θα ήταν σήμερα αλλιώς; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Το σίγουρο είναι πως ο μικρός Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην ερώτηση “τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”, δεν απαντούσε “δικτάτορας”, ούτε καν “πρόεδρος της Συρίας”.

Οικογενειακές ρίζες...

Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1965 στη Δαμασκό. Γιος της Ανισέχ και του Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο Μπασάρ ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας Άσαντ και ο δεύτερος γιος μετά τον Μπασίλ Αλ Άσαντ. Ο Χαφέζ προόριζε τον Μπασίλ για να τον διαδεχτεί στην εξουσία. Συνεργάτης του περίφημου Λώρενς της Αραβίας, ο Χαφέζ ανέλαβε την εξουσία στη Συρία το 1971. Κυβέρνησε απολυταρχικά ενώ στο “ενεργητικό” του περιλαμβάνεται μια εξαιρετικά αιματηρή καταστολή σουνιτών μουσουλμάνων στη Χάμα το 1982. Ο Χάφεζ ήθελε τον Μπασίλ να τον διαδεχτεί. Έτσι, ο νεαρός Μπασάρ αφού τελείωσε το σχολείο ξεκινά, το 1988, τις σπουδές του στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, στο τμήμα Οφθαμολογίας. Το όνειρό του ήταν να γίνει οφθαλμίατρος.

Ολοκλήρωσε το πρώτο έτος ειδικότητας στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τισρίν στη Δαμασκό και το 1992 έφυγε από τη Δαμασκό και πήγε στο Λονδίνο για συνεχίζει για την ειδικότητα του στο νοσοκομείο Western Eye στο Λονδίνο.

Από οφθαλμίατρος... πρόεδρος

Όμως, στις 21 Ιανουαρίου του 1994 ο αδελφός του Μπασίλ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ως το επόμενο αγόρι της οικογένειας, ο Μπασάρ επιστρέφει στη Δαμασκό και προορίζεται πλέον να αναλάβει την εξουσία. Μπαίνει στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς και αποφοιτά με το βαθμό του Συνταγματάρχη.

10 Ιουνίου 2000. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ο Χαφέζ παθαίνει καρδιακή προσβολή και αφήνει την τελευταία του πνοή. Σε ηλικία 35 ετών, ο Μπασάρ αναλαμβάνει την εξουσία. Η πρώτη περίοδος του Μπασάρ Αλ Ασάντ στην εξουσία της Συρίας συνδέθηκε με την προσπάθειά του για την πάταξη της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας και την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα άρχισε να αναπτύσσεται, με την ενίσχυση από τον ίδιο τον Άσαντ, η διαδικτυακή τεχνολογία. Πριν γίνει πρόεδρος, άλλωστε, ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος της Συριακής Εταιρείας Πληροφορικής, η οποία εισήγαγε το 2001 το Ίντερνετ στη χώρα.

Τα επόμενα χρόνια προσπάθησε να εισάγει και ιδιωτικά σχήματα στο κρατικό τραπεζικό σύστημα. Η Επανάσταση των Κέδρων με τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι στο Λίβανο ανέσχεσε σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια αυτή του καθεστώτος Άσαντ.

Το 2011, η Αραβική Άνοιξη δεν άργησε να φτάσει και στη Συρία... Με μια από εκείνες της τραγικές ειρωνείες που η ιστορία μόνο μπορεί να αναδείξει με τέτοια γλαφυρότητα, η Χάμα γίνεται η πρώτη πόλη στην οποία η εξέγερση πνίγεται στο αίμα...