Ένοχος δηλώνει ο πεζοναύτης που ουρούσε σε σορούς Ταλιμπάν

Ένοχος δήλωσε ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου ο Αμερικανός πεζοναύτης ο οποίος φαίνεται -σε φωτογραφίες- να ουρεί σε σορούς νεκρών Ταλιμπάν και να ποζάρει για να τον φωτογραφίσουν συνάδελφοί του.

Οι εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας έντονη κατακραυγή.

Ο Αμερικανός λοχίας παραδέχτηκε ότι ήξερε πως ήταν λάθος να τραβηχτούν τέτοιου είδους “φωτογραφίες- τρόπαια”. “Μπορούσα να το σταματήσω και δεν το έκανα” ομολόγησε στη διάρκεια της δίκης.

Παρ' ότι ο δικαστής επιθυμούσε μεγαλύτερη ποινή, η μοναδική τιμωρία που μπορεί να του επιβληθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό στρατιωτικό δίκαιο είναι η στέρηση του βαθμού του λοχία. Θα του επιβληθεί κάθειρξη 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Οι εικόνες που ενοχοποιούν τον Αμερικανό αξιωματικό έδειχναν τέσσερα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας να ουρούν πάνω σε σώματα νεκρών ισλαμιστών.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, το περιστατικό συνέβη στη διάρκεια επιχείρησης στη Χελμάντ του Αφγανιστάν και εκείνος και οι σύντροφοί του προχώρησαν σε αυτή την πράξη καθώς θεώρησαν τους συγκεκριμένους Ταλιμπάν υπεύθυνους για το θάνατο συντρόφου τους.