Επιχειρήσεις τέλος για τους Γάλλους στο Αφγανιστάν

Το τελευταίο μέτωπο των επιχειρήσεων αλλά και το πλέον αιματοβαμμένο, την επαρχία Καπίσα, εγκατέλειψαν τα γαλλικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Στη συγκεκριμένη επαρχία η Γαλλία μετρούσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε στρατιώτες.

Οι 400 τελευταίοι Γάλλοι στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί στην ασταθή αυτή επαρχία, βορειοανατολικά της αφγανικής πρωτεύουσας, άρχισαν να αποχωρούν στις 10:00 τοπική ώρα από την Νιζράμπ, την τελευταία βάση τους στη χώρα, με προορισμό την Καμπούλ.

Σύμφωνα με γαλλική στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από τους 2.200 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν, οι 700 θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους στη Γαλλία ως το τέλος της χρονιάς. Οι υπόλοιποι, με εξαίρεση 50 εκπαιδευτές που θα παραμείνουν στο Ουαρντάκ, θα εγκατασταθούν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Τα δυο τρίτα των στρατιωτών αυτών θα επιστρέψουν στη Γαλλία ως το καλοκαίρι του 2013, σύμφωνα με τον Γκιγιόμ Λερουά, εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού στην Καμπούλ. Γενικά, η γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν θα περιοριστεί στους 500 στρατιώτες.