WSJ: 10.000 Αμερικανοί θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν

Σχεδόν 10.000 θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση Ομπάμα στο Αφγανιστάν, ακόμη και μετά το 2014 αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal. Ο σχεδιασμός αυτός σχετίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις συστάσεις που έχει κάνει ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Άλεν, ο οποίος πρότεινε να παραμείνουν στη χώρα 6.000 ως 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες -και προεκλογικά- του ίδιου του Ομπάμα, που είχε κάνει λόγω για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου.

Οι δυνάμεις αυτές θα αναλάβουν αντιτρομοκρατικές και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, μετά το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ που έχει οριστεί για το 2014.

Περίπου 67.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν μαζί με 37.000 στρατιώτες τις συμμαχίας. Οι δυνάμεις για την εθνική ασφάλεια του Αφγανιστάν ανέρχονται σε 337.000 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν έχουν αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου κρίσιμες συνομιλίες για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων που θα παραμείνουν στη χώρα όταν αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει υπογραμμίσει πως δεν επιθυμεί να έχει μόνιμες βάσεις στο Αφγανιστάν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είναι πρόθυμος να δεχτεί την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του μετά το 2014 αν γίνουν αποδεκτά τα βασικά του αιτήματα, με κυριότερο να δικάζονται οι Αμερικανοί στρατιώτες από αφγανικά δικαστήρια, τονίζει η Wall Street Journal.

Από την πλευρά τους αναλυτές αμυντικών θεμάτων επισήμαναν στην εφημερίδα πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι εκπαιδευτικές αποστολές θα απαιτήσουν την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών, ακόμα και 30.000.