Οι σωματοφύλακες του Ερντογάν χτύπησαν διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον

Τι ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος από τον Τραμπ

Η πρώτη συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις. Πριν από λίγες ημέρες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή όπλων προς τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αιχμή του δόρατος του οποίου είναι οι μαχητές των YPG, είναι ο αποτελεσματικότερος σύμμαχός τους στην Συρία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή «χωρίς καθυστέρηση». «Η παρουσία των YPG-PYD στην περιοχή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και θα παραβίαζε την συνολική συμφωνία που έχουν συνομολογήσει», προειδοποίησε ο Ερντογάν στο πλευρό του Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι επίσης οργισμένος και με την άρνηση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα εμφανίζει ως οργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Ενώπιον του Τραμπ , ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «μετέφερε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες του σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο πάντως, επισκιάστηκε από τις βιαιότητες μπροστά στην κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η προσωπική φρουρά του Ερντογάν επετέθη κατά των φιλοκούρδων διαδηλωτών. Η αστυνομία επέβαλε την τάξη, όμως εννέα διαδηλωτές μεταφέρθηκαν το νοσοκομείο, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.