Τραμπ: Στηρίζουμε την Τουρκία στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ΡΚΚ

Εκτός από τη Συρία, το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, για το οποίο ο Τραμπ δεν έκανε καμμία αναφορά

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκρίνει την προηγούμενη εβδομάδα τον εξοπλισμό των κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, την πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK, κυριάρχησε στην σημερινή πρώτη και κρίσιμη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.  

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και του Τούρκου ομόλογού του χαρακτηρίζοντάς τον "φίλο" και λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και θα φροντίζουμε (οι τρομοκρατικές ομάδες) να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό για τα θύματα των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα και δήλωσε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση των κοινών απειλών».

Εκτός από τη Συρία, το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, για το οποίο ο Τραμπ δεν έκανε καμμία αναφορά.

O Ερντογάν από την πλευρά του χαιρέτισε εγκάρδια τον Αμερικανό πρόεδρο και τον χαρακτήρισε «Αγαπητό φίλο» αφού πρώτα ευχαρίστησε για την φιλοξενία και έδωσε τα συγχαρητήριά του για τον «θρίαμβο» στις εκλογές.

Όσον αφορά τον Γιουλέν, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον αυτοεξόριστο ιμάμη τρομοκράτη και εξέφρασε τις προσδοκίες του από την κυβέρνηση Τράμπ για το θέμα ενώ τόνισε ότι πλέον θα αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, υπονοόντας τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα. 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας, όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας».