Στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν για τη πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Τραμπ

Παρά την πολυήμερη προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών, ελάχιστοι μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα το αποτέλεσμά της.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι πολιτικοί αναλυτές την σημερινή, πρώτη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, μία εβδομάδα μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκρίνει τον εξοπλισμό των κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Ουάσινγκτον χθες το απόγευμα, εν όψει της σημερινής του συνάντησης με τον  Ντόναλντ Τραμπ, που είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι τοπική ώρα (7:30 μμ ώρα Κύπρου και Ελλάδας).

 Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο θα έχει διάρκεια μόλις 20 λεπτών - απόφαση της αμερικανικής πλευράς που σχολιάζεται αρνητικά από την Άγκυρα. Στην συνέχεια οι δυο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήματα δημοσιογράφων. Τέλος, θα λάβουν μέρος σε έναν μεσημεριανό δείπνο που θα έχει διάρκεια 45 λεπτών.

Από την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα του οι ΗΠΑ να έχουν ανακαλέσει την απόφασή τους μέχρι τη στιγμή που θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, ωστόσο από πλευράς Τραμπ δνε έχει ανακοινωθέι καμία ανάκληση. 

Εκτός από τη Συρία, το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης θα είναι το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης στην ατζέντα περιλαμβάνονται αναφορές σε περιφερειακά ζητήματα, το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις. 

Για εβδομάδες ανώτατοι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου συναντώνται στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου για να προετοιμάσουν το έδαφος ωστόσο, παρά την πολυήμερη προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών, ελάχιστοι μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα το αποτέλεσμά της. 

Στο περιθώριο, σήμερα το απόγευμα, κουρδικές, αρμενικές και ελληνικές οργανώσεις σχεδιάζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι από το Λευκό Οίκο, για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...