Τελεσίγραφο δίνει ο Ομπάμα περί οπλοκατοχής

Τις προτάσεις τους για το θέμα της οπλοκατοχής ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, να καταθέσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, τα μέλη του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε “την υποχρέωση των ΗΠΑ” να κινητοποιηθούν μετά την τραγωδία στο σχολείο Νιούταουν και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του να επιλύσει το θέμα αυτό.

"Ελπίζω πως η μνήμη μας δεν θα είναι βραχεία, ότι δεν θα ξεχάσουμε αυτό που συνέβη στο Νιουτάουν και θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό μέσα σε ένα μήνα", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ανακοίνωση δε το διορισμό του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ως επικεφαλής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει το θέμα αυτό και θα προωθήσει προτάσεις μέχρι τον επόμενο μήνα.

"Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα περίπλοκο πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτε. Για το λόγο αυτό ζήτησα από τον αντιπρόεδρο μαζί με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκπροσώπους αρκετών οργανώσεων να διατυπώσουν ως τον Ιανουάριο συγκεκριμένες προτάσεις, προτάσεις που θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση", επισήμανε ο Ομπάμα, ο οποίος στην πρώτη του θητεία ήταν ιδιαίτερα διστακτικός απέναντι στο θέμα της οπλοκατοχής.

Ο Ομπάμα επιδιώκει την επαναφορά της νομοθεσίας εναντίον των επιθετικών όπλων που ψηφίστηκε το 1994 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, αλλά έπαψε να ισχύει δέκα χρόνια αργότερα. Μετά την τραγωδία του Νιουτάουν, ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ακόμα και αν πολλοί Αμερικανοί παραμένουν προσκολλημένοι στην δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που τους εγγυάται την ελευθερία της οπλοκατοχής.