Περισσότερα όπλα – Περισσότερες μαζικές δολοφονίες

Κάθε αιματηρής τραγωδίας, όπως αυτής στο σχολείο του Κονέκτικατ, ακολουθούν οι ίδιες συζητήσεις: το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, ο έλεγχος των αδειών οπλοκατοχής κλπ

Οι αριθμοί δείχνουν ευθέως ανάλογη σχέσης του ποσοστού οπλοκατοχής και επιθέσεων όπως αυτή του σχολείου Σάντα Χουκ: δηλαδή όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των όπλων που κατέχουν οι πολίτες τόσο πληθαίνουν οι μαζικές δολοφονικές επιθέσεις.

Το 2012 αναδεικνύεται ένα από τα πλέον τραγικά όσον αφορά στις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ: από την επίθεση στην πρεμιέρα του Batman σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο μέχρι το αιματοκύλισμα στο σχολείο του Κονέκτικατ.

Τα τελευταία χρόνια, οι νόμοι για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει: περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κατέχουν πλέον όπλα. Ανοδική πορεία ακολουθούν και οι περιπτώσεις μαζικών δολοφονιών.

Το 1995, κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ 200 εκατομμύρια όπλα τα οποία κατείχαν ιδιώτες. Το 2012, ο αριθμός αυτός άγγιξε τα 300 εκατομμύρια, αύξηση: 50%! Στην ίδια περίοδο, ο πληθυσμός άγγιξε τα 314 εκατομμύρια. Εφόσον η οπλοκατοχή συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς, πριν τελειώσει η δεκαετία, θα αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε Αμερικανό.

Τα τελευταία 4 χρόνια, σε 37 από τις 51 πολιτείες των ΗΠΑ, πέρασαν 99 νόμοι που διευκολύνουν την οπλοκατοχή! Σε 8 πολιτείες, επιτρέπεται η κατοχή όπλου ακόμη και σε μπαρ και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να πυροβολήσουν όταν βρίσκονται σε αυτοάμυνα ακόμη και αν είναι μεθυσμένοι.

Το 2003 εκδόθηκαν 9.522 άδειες για κατοχή όπλου, το 2011, 120.000 άδειες.

Από τις 62 μαζικές δολοφονίες που σημειώθηκαν από το 1982, στις 54 (ποσοστό 80%), οι δράστες κατείχαν νόμιμα το όπλο που χρησιμοποίησαν για να αφαιρέσουν δεκάδες ζωές.