Στοιχεία-σοκ για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, τα οποία επανέρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή το μακελειό στο σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”, το 2009 δολοφονήθηκαν με όπλο 11.493 άνθρωποι, ενώ αυτοκτόνησαν με όπλο ακόμα 18.735, με τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από όπλο το 2009 να φτάνει τους 31.347.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 270 εκατομμύρια όπλα, σε μία χώρα με περίπου 300 εκατομμύρια κατοίκους, που σημαίνει ότι υπάρχουν 90 όπλα για κάθε 100 κατοίκους των ΗΠΑ.

Από τους 100.000 θανάτους που καταγράφονται στις ΗΠΑ, οι 10,3 προκαλούνται από όπλο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στις λεγόμενες “κόκκινες” πολιτείες, που ελέγχονται από Ρεπουμπλικανούς. Ειδικά στο Τενεσί και τη Νότια Καρολίνα φέτος καταγράφονται περισσότεροι από 100 θάνατοι από όπλο ανά 100.000 κατοίκους.

Η νέα τραγωδία που χτύπησε την Αμερική έχει ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νέου, πιο αυστηρού νομικού πλαισίου σχετικά με την οπλοκατοχή, όμως το λόμπι των υποστηρικτών των όπλων, με πιο δραστήρια την NRA (National Rifle Association), είναι ιδιαίτερα ισχυρό, με έρεισμα σε πολλά στελέχη κυρίως των Ρεπουμπλικανών, και οποιαδήποτε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλούσε “τρικυμία” στο Κονγκρέσο.