Επιστρέφουν χριστουγεννιάτικα δώρα μετά το μακελειό

Σε οριακή κατάσταση φαίνεται πως είναι η ψυχολογία των Αμερικανών μετά το μαζικό αιματοκύλισμα στο σχολείο του Κονέκτικατ.

Τα περιστατικά ακραίου φόβου και υστερίας διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το νέο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι γονείς επιστρέφουν μαζικά χριστουγεννιάτικα δώρα που είχαν αγοράσει για τα παιδιά τους για τα Χριστούγεννα. Όπλα - παιχνίδια, στολές αστυνομικούς, σήματα, στρατιωτάκια, βιντεοπαιχνίδια και άλλα επιστρέφονται σωρηδόν στα καταστήματα παιχνιδιών. “Ακόμη και αν δεν είναι πραγματικό όπλο, του μπαίνει στο μυαλό το ζιζάνιο” δηλώνει μια μητέρα από το Κονέκτικατ στη Huffington Post.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοια παιχνίδια για αγόρια ήδη έχουν δει τις πωλήσεις τους να πέφτουν, παρ' ότι τα Χριστούγεννα οι πωλήσεις είναι πάντα αυξημένες.

Ενδεικτικά, ο τζίρος της Hasbro, της μεγαλύτερης σε πωλήσεις εταιρεία παιχνιδιών των ΗΠΑ, από τη σειρά όπλων- παιχνιδιών Nerf, ήταν πέρυσι 414 εκατομμύρια δολάρια. Φέτος, με τις επιστροφές, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 330 εκατ.

Η συζήτηση σχετικά με τα στάνταρ κατασκευής παιχνιδιών όπλων έχει ανοίξει ήδη από το 1999 και το μακελειό του Columbine. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αποσύρθηκαν από την αγορά εκατοντάδες παιχνίδια που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν στα παιδιά... τρομοκρατικές τάσεις. Ενδεικτικά πάντως να πούμε ότι οι πωλήσεις G.I.Joe, τα παιχνίδια στρατιωτάκια που μιμούνται τον αμερικανικό στρατό, αυξήθηκαν εκείνη τη χρονιά (2001) κατά 46%!

Σε μια χώρα όμως, που η συζήτηση σχετικά με τον περιορισμό της πραγματικής οπλοκατοχής δεν έχει καταλήξει σε περιορισμό των όπλων εδώ και δεκαετίες, μήπως το να μιλάμε για τα παιχνίδια δείχνει ότι... διυλίζεται ο κώνωπας και η κάμηλος καταπίνεται... αμάσητη;