Συγκλονισμένη η Αμερική από το μακελειό

Έντονες είναι για μία ακόμα φορά στις ΗΠΑ οι συζητήσεις για την οπλοκατοχή, με αφορμή το μακελειό σε σχολείο του Κονέκτικατ με θύματα κυρίως παιδιά.

Η πολύνεκρη επίθεση επανέφερε στο προσκήνιο τον διάλογο για την οπλοχρησία σε μία χώρα όπου υπάρχει εκτεταμένη οπλοκατοχή και ένα δραστήριο λόμπι που την στηρίζει, αποτρέποντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς από το να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ηγείται μίας πρωτοβουλίας δημάρχων κατά της οπλοκατοχής, δήλωσε χθες ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις γι αυτό το θέμα, παρά τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσει από τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι ελέγχουν την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα σε σημερινό του μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, μέσω της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής και διαδικτυακής του ομιλίας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ουσιαστική δράση ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, αλλά απέφυγε να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής. Είναι βέβαιο πάντως πως οι πιέσεις που ασκούνται προς την κατεύθυνση ενός πιο αυστηρού νομικού πλαισίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής είναι πολύ σημαντικές για να αγνοηθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο μήνυμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ακόμα ότι οι καρδιές όλων των γονέων στις ΗΠΑ “είναι γεμάτες πόνο” για τις ζωές που χάθηκαν, και σημείωσε: “Αυτό το σαββατοκύριακο, η Μισέλ κι εγώ θα κάνουμε αυτό που γνωρίζω ότι κάνουν όλοι οι γονείς: θα κρατήσουμε κοντά μας τα παιδιά μας και θα τους υπενθυμίσουμε πόσο τα αγαπάμε. Υπάρχουν οικογένειες στο Κονέκτικατ που σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Και τώρα μας χρειάζονται όλους. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε μία βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, να τους υπενθυμίσουμε ότι είμαστε εδώ γι αυτούς, ότι προσευχόμαστε γι αυτούς".