“Θα χρησιμοποιήσω όλη μου τη δύναμη για να σταματήσουν οι τραγωδίες”

Λάθη της πολιτείας όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών παραδέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο της μαζικής σφαγής στην πόλη Νιουτάουν στο Κονέκτικατ.

Μιλώντας σε μια συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση για τα δεκάδες θύματα της επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή είπε: “Δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε πια αυτό. Οι τραγωδίες αυτές πρέπει να σταματήσουν. Και για να τις τελειώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε.”

Την ίδια ώρα άνοιξε το δημόσιο διάλογο για το θέμα της οπλοκατοχής, το οποίο θεωρείται ταμπού στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί αιρετοί δεν το "αγγίζουν" εξ' αιτίας του μεγάλου εκλογικού κόστους.

“Τις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιήσω όποια και είναι αυτή η δύναμη που διαθέτει η κυβέρνηση για να μιλήσω στους συμπολίτες μας, στους επαγγελματίες της επιβολής του νόμου, στους ψυχιάτρους, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να εργαστούμε για να αποτραπούν και άλλες τραγωδίες σαν αυτές”, υποσχέθηκε ο πρόεδρος, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

“Διότι τι επιλογή έχουμε; Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα γεγονότα αυτά σαν μια ρουτίνα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που κάναμε. Εάν υπάρχει ένα μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, για να σωθεί ένα παιδί, ένας γονέας τότε έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε: “Είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι σε τέτοια σφαγή; Ακόμη και αν η πολιτική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη;”