Ροζ χιονοστιβάδα στους κόλπους του αμερικανικού Πενταγώνου

Διαστάσεις χιονοστιβάδας τείνει να πάρει το σκάνδαλο με την τρυφερή σχέση που διατηρούσε ο πρώην επικεφαλής της CIΑ, Ντέιβιντ Πετρέους, με τη βιογράφο του, Πόλα Μπρόντγουελ.

Φαίνεται πως αυτή η σχέση ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Και τώρα η ηλεκτρονική αλληλογραφία καίει και τον ανώτατο Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Αλεν. Ο Άλνε βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας για πιθανή ανάρμοστη επικοινωνία με τη γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται και ο Πετρέους.

Η αποκάλυψη αυτή απειλεί να πλήξει άλλον έναν ανώτατο Αμερικανό αξιωματικό και αφήνει το Πεντάγωνο να τρέμει τι άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει ως αποκάλυψη.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε πως το FBI εντόπισε 20.000 ως 30.000 σελίδες επικοινωνίας--κυρίως ηλεκτρονικά μηνύματα--κατά το διάστημα 2010-2012, ανάμεσα στον Αλεν και την Τζιλ Κέλεϊ, φίλη εδώ και χρόνια της οικογένειας Πετρέους από την Τάμπα της Φλόριντα, η οποία προσέφερε εθελοντική εργασία ως σύνδεσμος με τις οικογένειες των στρατιωτών στην αεροπορική βάση Μακντίλ.

Η Κέλεϊ είχε καταγγείλει στο FBI τον περασμένο Μάιο ότι λάμβανε απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα από την Μπρόντγουελ, με την οποία ο Πετρέους είχε ερωτική σχέση. Οι έρευνες οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και στην παραίτηση του γενικού διευθυντή της CIA.

Σε ερώτηση αν η επικοινωνία Αλεν-Κέλεϊ περιείχε απόρρητες πληροφορίες, ο αξιωματούχος είπε πως "η έρευνα περιορίζεται στην ανάρμοστη επικοινωνία".

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Αυστραλία ότι ζήτησε να καθυστερήσει ο διορισμός του Αλεν ως διοικητή της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης και Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησε με αυτό.

Ο Αλεν, που αρνείται τις κατηγορίες, θα παραμείνει στο πόστο του, αλλά ο Πανέτα προέτρεψε τη Γερουσία να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν τον διάδοχό του, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο Πανέτα ενημερώθηκε την Κυριακή για την υπόθεση Αλεν όταν βρισκόταν στην Χαβάη και αμέσως ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο.