Παραμένει στο Πεντάγωνο ο Πανέτα λόγω… εκκρεμοτήτων

Για κάποιους επιπλέον μήνες ίσως παραμείνει στη θέση του στο υπουργείο Άμυνας ο Λέον Πανέτα. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα στο Πεντάγωνο που παραμένουν ανοικτά και θα πρέπει να διευθετηθούν από τον ίδιο.

“Ποιος ξέρει;” αστειεύτηκε όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα παραμείνει στο γραφείο του στο Πεντάγωνο, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μετά και την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας σε άτυπη συζήτηση με δημοσιογράφους σε αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού, μεταβαίνοντας στην Αυστραλία, ο κ. Πανέτα παραδέχθηκε ότι θα ήθελε να αποσυρθεί στη γενέτειρά του, Καλιφόρνια.

Αλλά όπως είπε θα μπορούσε να μείνει μερικούς μήνες ακόμη και να μην εγκαταλείψει τη θέση του, πριν από τις σημαντικές πολιτικές χρονικές προθεσμίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Ομπάμα, δηλαδή τον προϋπολογισμό, και τις στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

“Δεν είναι μυστικό, θα ήθελα να πάω στην Καλιφόρνια και να εργαστώ στο σπίτι μου για το ινστιτούτο μου”, είπε ο Πανέτα αναφερόμενος στην ομάδα μελέτης που δημιούργησε και σήμερα καθοδηγεί η σύζυγός του.

“Αλλά υπάρχουν πολλές προκλήσεις αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον», πρόσθεσε, σε σχέση με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το πρόβλημα του «προϋπολογισμού” που θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο 74χρονος Πανέτα που κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει για δύο χρόνια ως επικεφαλής της CIA, ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Πεντάγωνο τον Ιούλιο του 2011, και τότε είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει σε αυτή τη θέση, μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.