Η Νέα Υόρκη μετρά τις πληγές της

Μια πρώτη προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μετά το φονικό πλήγμα του χειρότερου κυκλώνα που γνώρισε ποτέ κάνει η πόλη της Νέας Υόρκης. Οι αξιωματούχοι όμως προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ανανήψει η μεγαλούπολη.

Ο Σάντι χαρακτηρίστηκε “ιστορικής έντασης” θύελλα ενώ μετρά περισσότερα από 18 θύματα μόνο στη Νέα Υόρκη και περισσότερα από 45 σε όλη τη χώρα. Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την οργή της φύσης κάνουν λόγο για “εικόνες Β' Παγκοσμίου Πολέμου”.

“Οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανθεκτικοί και η πόλη είναι στο δρόμο της ανάκαμψης” δηλώνει ο δήμαρχος, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες- Χωρίς ρεύμα για μια εβδομάδα πολλές περιοχές

Τα νερά έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών. Χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και υπηρεσίες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό. Τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να κυκλοφορούν στην πόλη το μετρό, όμως, παραμένει κλειστό αφού πλημμύρισε. Τα συνεργεία που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη αναφέρουν ότι ίσως χρειαστεί 3 ή 4 μέρες μέχρι να ξαναλειτουργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετρό μεταφέρει καθημερινά περί τα 5,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνει ότι η αγορά της Wall Street θα επαναλειτουργήσει σήμερα.

Σχολεία, καταστήματα και τα πάρκα της πόλης παραμένουν κλειστά. Οι γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης, έχουν επίσης δοθεί στην κυκλοφορία. Η επαναλειτουργία της κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ.

Περισσότερα από 80 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης θα απαιτήσει έως και μια εβδομάδα.

Ανοίγουν τα διεθνή αεροδρόμια της Νέας Υόρκης

Δυο από τα τρία διεθνή αεροδρόμια της μεγαλούπολης, το JFK και το Νιούαρκ, θα επαναλειτουργήσουν εντός των προσεχών ωρών αλλά με περιορισμένες υπηρεσίες. Το τρίτο αεροδρόμιο, το Λα Γκουάρντια θα παραμένει κλειστό, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση της διεύθυνσης αερολιμένων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Σε λειτουργία τίθεται και πάλι και το αεροδρόμιο του Νιού Τζέρσεϊ.

Τα τρία αεροδρόμια, που κατά μέσο όρο εξυπηρετούν 300.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Ο Σάντι παρέλυσε τις αερομεταφορές. Περισσότερες από 15.770 πτήσεις από και προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Flightaware.com.

Άμεσα στους πληγέντες 7 δισ. δολάρια

Η αμερικανική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων και των φυσικών καταστροφών, η FEMA, εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας ότι τα κονδύλια που διαχειρίζεται επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από το φονικό κυκλώνα. Η υπηρεσία θα διαθέσει άμεσα 7 δισ. δολάρια στους πληγέντες ενώ αναμένεται νομοθετική έγκριση από το Κογκρέσο για την αποδέσμευση άλλων 11 δισ. δολαρίων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ περιοχές “μείζονος καταστροφής” κάτι που διευκολύνει τις αρχές να χειριστούν πιο εύκολα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα αλλά και το αίτημα για οικονομική ενίσχυση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με μια μόλις εβδομάδα να απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, βεβαίως, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παίξει τα... ρέστα του προεκλογικού του αγώνα στη διαχείριση των ερειπίων που άφησε πίσω του ο Σάντι.