Εξασθενημένος ο τυφώνας Σάντι προς τις ανατολικές ΗΠΑ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές για τον τυφώνα Σάντι, που μέχρι τώρα έχει προκαλέσει το θάνατο 38 ανθρώπων στην Καραϊβική.

Αν και σήμερα υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, εξακολουθεί να κινείται με ανέμους ταχύτητας 120 χλμ ανά ώρα, υπάρχει ανησυχία μήπως και ενισχυθεί σε μια χειμερινή καταιγίδα, που οι μετεωρολόγοι ονομάζουν "Frankenstorm".

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο τυφώνας τη Δευτέρα ενδεχομένως θα χτυπήσει τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας και ήδη η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επιφυλακή.

“Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν όλο το Σαββατοκύριακο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές, είναι έτοιμες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της θύελλας”, δήλωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Βίνσεντ Γκρέι.

Προειδοποίηση απηύθυνε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, λέγοντας ότι είναι “μια πολύ επικίνδυνη καταιγίδα” και προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών, 65 πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια.

Η Κουβά μετρά τις πληγές της

Μια μέρα μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι, που άφησε πίσω του 11 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, να καταγράψει και να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Η πόλη, με πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκους, είναι γεμάτη με πεσμένα δέντρα, κατεστραμμένα κτίρια, με μεγάλες περιοχές να παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Οι στρατιώτες που έστειλε η κυβέρνηση προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους, να αποκαταστήσουν τη διανομή νερού και να συμβάλουν στην τήρηση της τάξης

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από ζαχαροκάλαμα και φασόλια, υπέστησαν ζημιές από την καταιγίδα. Πάντως αν χρειαστεί θα φυτευτούν γρήγορες καλλιέργειες για την παροχή τροφίμων καθώς ήδη στο Σαντιάγο ντε Κούβα, οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ψωμί και άλλα τρόφιμα.