O τυφώνας Sandy χτύπησε την Κούβα

Ενισχυμένος μετά το πέρασμά του από τη Τζαμάικα, ο τυφώνας Sandy χτύπησε την Κούβα. Ο τυφώνας σαρώνει τη νοτιοανατολική ακτή της χώρας με σφοδρότατες βροχοπτώσεις και ανέμους ταχύτητας 175 χιλιομέτρων/ ώρα.

Ο τυφώνας αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 από 1 ενώ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πλησιάζει διαρκώς προς την κατηγορία 3.

Ο Sandy έπληξε την Κούβα και συγκεκριμένα την Πλάγια Μαρ Βέρντε της επαρχίας Σαντιάγο ντε Κούμπα στις 01:25 τοπική ώρα (04:25 ώρα Γκρίνουιτς).

'Έξι επαρχίες της νοτιοανατολικής Κούβας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Η κουβανική τηλεόραση μεταδίδει απευθείας ρεπορτάζ από τις επαρχίες Γκουαντάναμο, Σαντιάγο ντε Κούμπα, Λας Τούνας, Χολγκίν και Καμαγκέι, όπου η πολιτική άμυνα έχει λάβει προληπτικά μέτρα "για την προστασία ανθρώπων και περιουσιών".

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε πλήξει την πρωτεύουσα της Τζαμάικας, Κίνγκστον, όπου 500.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε κέντρα φιλοξενίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αστυνομία επέβαλε 48ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Τζαμάικας για λόγους ασφαλείας, αλλά και για ν΄ αποφευχθούν ενδεχόμενες λεηλασίες.

Ο Sandy, ο οποίος έπληξε και την Αϊτή, όπου έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, κατευθύνεται βορειότερα προς τις Μπαχάμες.