Απειλητικά πλησιάζει τις ΗΠΑ ο τυφώνας Σάντι

Ο Σάντι αναβαθμίστηκε εκ νέου σε τυφώνα την ώρα που προσεγγίζει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αφού είχε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 120 χιλιομέτρων την ώρα, ο Σάντι αναβαθμίστηκε εκ νέου σε τυφώνα. Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), που εδρεύει στο Μαϊάμι, θεωρείται ότι το φαινόμενο που νωρίτερα είχε εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα, κινείται προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με ραγδαία ένταση.

Ο Σάντι έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 44 ανθρώπων στην Καραϊβική και κινείται προς το βορρά στον Ατλαντικό, προσεγγίζοντας την ανατολική αμερικανική ακτή.

Στις 15:00, ο τυφώνας Σάντι, κατηγορίας 1 στην κλίμακα πέντε βαθμών Saffir-Simpson βρισκόταν 540 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τσάρλεστον, στην Νότια Καρολίνα, στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ.

Εν αναμονή ακραίων καιρικών φαινομένων στην Aνατολική Αμερική

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι αναμένουν ότι στην ακτή από την Βιρτζίνια ως τη Νέα Υόρκη θα υπάρξουν όχι μόνον "σημαντικές βροχοπτώσεις, σφοδροί άνεμοι και σημαντική άνοδος της στάθμης των υδάτων", αλλά και σημαντικές χιονοπτώσεις.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κάλεσε τους κατοίκους να ενημερώνονται συχνά, χωρίς ωστόσο να πανικοβάλλονται. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Ουάσινγκτον, Μέριλαντ, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνα, Βόρεια Καρολίνα.