Μόσχα: Η Ουκρανία μας χρωστάει 16 δισεκατομμύρια

Πόλεμος στο... οικονομικό πεδίο της μάχης. Μπορεί να μην εκδηλώθηκε ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά η μάχη στα οικονομικά μαίνεται λυσσαλέα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρωστά στη Ρωσία 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 δισ. δολαρίων στη Ρωσία γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επιπλέον, είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία άλλα τρία δισ. δολάρια για ένα πρόσφατο δάνειο με τη μορφή αγοράς Ευρωομολόγων και ότι από το ποσό αυτό περίπου τα δύο δισ. τα χρωστάει στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, οι συμφωνίες του Χάρκοβο με τις οποίες επεκτάθηκαν τα δικαιώματα των Ρώσων στη ναυτική βάση της Σεβαστουπόλεως της Κριμαίας για άλλα 25 χρόνια, με αντάλλαγμα μειώσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και της χορήγησης πιστωτικής γραμμής δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι "υπό καταγγελία", γεγονός που δίνει στη Μόσχα το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικώς τα χρήματα από την Ουκρανία.

Χωρίς πιστωτικές κάρτες πολλοί Ρώσοι

Οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν την Παρασκευή εντελώς απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Η Rossiya Bank , η οποία είναι στόχος των κυρώσεων της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι η Visa και η Mastercard διέκοψαν προειδοποίητα τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες της τράπεζας. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η τράπεζα SMP. Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, ωστόσο, Αλεξέι Μοίσεεφ, δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "απολύτως παράνομες" τις κυρώσεις και είπε ότι αυτές θα υψώσουν τεχνητά φράγματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Πούτιν: Δεν θα επιβάλλουμε προς το παρόν αντίμετρα στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλει "προς το παρόν" κυρώσεις σε απάντηση της νέας δέσμης που ανακοινώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον κατά μίας ρωσικής τράπεζας και ρώσων πολιτών, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Επικύρωσε και η Άνω Βουλή την προσάρτηση της Κριμαίας

Η ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, επικύρωσε τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η συνθήκη είχε επικυρωθεί χθες από την ρωσική Δούμα.

Μένει η επικύρωση της συνθήκης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας σε πανηγυρική τελετή παρουσία των προέδρων και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.