Απελευθερώθηκε ο Ουκρανός ναύαρχος της βάσης της Σεβαστούπολης

Ο διοικητής του ουκρανικού στόλου στη βάση της Σεβαστούπολης, ο οποίος κρατείτο από χθες από τις φιλορωσικές δυνάμεις μετά την κατάληψη του αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού, αφέθηκε ελεύθερος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, απελευθερώθηκαν επίσης "όλοι οι άλλοι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων νέων αρχών της Κριμαίας".

Εχθές το βράδυ, στις 21 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, το Κίεβο έδωσε τρίωρη προθεσμία στις κριμαϊκές αρχές για την απελευθέρωση του ναυάρχου Σεργκέι Γκαϊντούκ. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ζήτησε και αυτός από τις αρχές της Κριμαίας την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και να τού επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση από την περιοχή.  

Διαβάστε ακόμα: Αποσύρεται από την Κριμαία ο Ουκρανικός στρατός

Την ώρα της ψηφοφορίας, ο Μπαν Κι Μουν, γ.γ του ΟΗΕ, συναντούσε τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο , για να του εκφράσει την "μεγάλη του ανησυχία" σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

"Ανησυχώ βαθύτατα για την σημερινή κατάσταση που αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία", δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον άκουσε με συγκατάβαση και, αφού τόνισε για άλλη μια φορά ότι η προσάρτηση της Κριμαίας γίνεται απολύτως νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε στον γ.γ του Οργανισμού πως η Ρωσία "σταθερά και με συνέπεια στηρίζει τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στις παγκόσμιες υποθέσεις".