Αποσύρεται από την Κριμαία ο Ουκρανικός στρατός

Την πρόθεση της Ουκρανία και την κατάρτιση των σχετικών σχεδίων για απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την ρωσική πλέον χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κιέβου. 

Σύμφωνα με τον Αντρέι Παρουμπέγι, η Ουκρανία σκοπεύει να αποσύρει τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία, με μια "γρήγορη και αποτελεσματική" επιχείρηση.   

Επίσης, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών - την οποία απαρτίζουν 11 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και είναι υπό από την ηγεσία της Μόσχας- και προετοιμάζει στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η επίτευξη της όποιας λύσης πρέπει να έλθει μέσω της διπλωματικής οδού.

Τέλος, στο πλαίσιο των αντιποίνων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το Κίεβο αποφάσισε σήμερα να θεσπίσει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους στη χώρα.  Όμως, η θέσπιση των θεωρήσεων εισόδου δημιουργεί τον κίνδυνο –εφόσον η Μόσχα ανταποδώσει το μέτρο–, να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί.

Νέα κατάληψη ουκρανικής βάσης

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο άλλης μίας Ουκρανικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία αργά την Τετάρτη.  

Όπως δήλωσε στο Reuters o Ουκρανός αξιωματικός του ναυτικούΈντουαρντ Κουσναρένκο, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωρίς βία τις ναυτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπακισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολης.

"Τα ρωσικά στρατεύματα ήρθαν και μας ζήτησαν να φύγουμε από τη βάση, πράγμα που κάναμε", είπε ο Ουκρανός αξιωματικός. "Εμείς θα προσπαθήσουμε πάλι αύριο για να επιστρέψουμε στη θέση μας."  

Αν και η ουκρανική βάση κατελήφθη χωρίς βία, τα ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα, καθώς οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη προς τη βάση.

Η ανακοίνωση απόσυρσης των στρατευμάτων από το Κίεβο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληψη της βάσης του ναυτικού στόλου στη Σεβαστόπολη από τη φιλορωσική πολιτοφυλακή, και ενώ το Κίεβο έδωσε το βράδυ τρίωρη προθεσμία στους Ρώσους να απελευθερώσουν τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Σεβαστούπολης, που κρατείται ως όμηρος. 

Η διορία ανακοινώθηκε στις 21.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και έχει εκπνεύσει. Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές οι επόμενες κινήσεις της Ουκρανικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία συνιστά τη "σοβαρότερη απειλή" για τη σταθερότητα της Ευρώπης,  μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Μόσχα να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον της Ουκρανίας και να αναζητήσει με τη γειτονική της χώρα τον ειρηνικό διάλογο.

"Εάν συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό το δρόμο, η Ρωσία κάνει την επιλογή να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή" προσέθεσε χωρίς ωστόσο να εκφράζει κανενός είδους στρατιωτική απειλή εναντίον της Ρωσίας. 

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να βρεθεί μια διπλωματική λύση την κόντρα Ρωσίας και Δύσης, η οποία θα διέπεται από τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ,   ο γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, θα επισκεφθεί αύριο τη Μόσχα και μεθαύριο την Ουκρανία.