Βαθαίνει κι άλλο το σχίσμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Υψηλή συμβολική (αλλά όχι μόνο) σημασία έχει η απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου να αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία απαρτίζουν 11 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Κατόπιν αυτού, το Κίεβο αποφάσισε σήμερα να θεσπίσει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους στη χώρα. "Αναθέσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών να θεσπίσει ένα καθεστώς θεωρήσεων διαβατηρίων και χορήγησης αδειών εισόδου (για τους πολίτες) της Ρωσίας", δήλωσε ο ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι.

Το τελευταίο μέτρο έχει κατά κύριο λόγο συμβολική σημασία – αλλά όχι μόνο, καθώς σηματοδοτεί ότι η Ουκρανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες για την πλήρη προσάρτηση της Κριμαίας. 

Η απόφαση για θέσπιση των θεωρήσεων εισόδου από την Ουκρανία για τους Ρώσους πολίτες δημιουργεί τον κίνδυνο –εφόσον η Μόσχα ανταποδώσει το μέτρο–, να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε θα εξετάσει το ενδεχόμενο και η Ρωσική Ομοσπονδία να θεσπίσει καθεστώς έκδοσης αδειών εισόδου στη χώρα για τους Ουκρανούς υπηκόους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Επιπλέον ο Παρούμπι ανέφερε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους από την Κριμαία.

Μέρκελ: Θα τιμωρήσουμε τη Ρωσία αν χρειαστεί

Με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις είναι έτοιμη να τιμωρήσει τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, είπε η Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή.

"Η ευρωπαϊκή σύνοδος θα κάνει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσουμε μέτρα σε 3 φάσεις εάν επιδεινωθεί η κατάσταση" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε επίσης ότι η G8 είναι "πρακτικά νεκρή" εάν συνεχιστεί η διπλωματική κρίση με τη Ρωσία συνεχιστεί.

Ομπάμα: Αποκλείεται να επέμβουμε στρατιωτικά στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε απόψε το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της διπλωματίας στην αντιπαράθεση της Αμερικής με τη Ρωσία για το θέμα της Κριμαίας.

"Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς, το να εμπλακούμε εναντίον του ρωσικού στρατού δεν θα ήταν προσήκον και δεν θα ήταν καλό και για την Ουκρανία" είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στα χέρια Ρώσων στρατιωτών και άλλη ναυτική βάση στην Κριμαία

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους άλλη μια ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία, δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

Ο πλωτάρχης Εντουάρντ Κουσναρένκο δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε βία κατά την έφοδο των στρατιωτών στο ναυτικό σταθμό φορτοεκφορτώσεων και ανεφοδιασμού στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

Ο διοικητής του ουκρανικού στόλου Σεργκέι Γκαϊντούκ ο οποίος κρατείτο από χθες από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία απελευθερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η ουκρανική προεδρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ουκρανία.

"Όλοι οι άλλοι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων νέων αρχών" της Κριμαίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Επίσης, Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να οργανώσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις χώρες που εγγυώνται την ανεξαρτησία της, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

"Απευθύνουμε πρόσκληση για τη διεξαγωγή στην Ουκρανία κοινών γυμνασίων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων μας εγγυητών της ασφάλειας της Ουκρανίας" υπογράμμισε.