“Ταμπουρωμένη” η Νέα Υόρκη ενόψει επέλασης του Σάντι

Χωρίς μετρό, λεωφορεία και τραμ είναι ήδη από χθες η Νέα Υόρκη (19:00 ώρα Νέας Υόρκης, 01:00 ώρα Ελλάδος) καθώς αναμένεται να περάσει από την πόλη ο τυφώνας Σάντι, που τα τελευταία 24ωρα έπληξε την Καραϊβική. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες στην πόλη.

Ο τυφώνας πλησιάζει απειλητικά τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, έχει ήδη από προχθές κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και το κλείσιμο πάρκων, παιδικών χαρών και πλαζ.

"Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό", δήλωσε ο κυβερνήτης.

Οι συγκοινωνίες αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν επίσης άλλοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κουόμο.

Επί ποδός... τυφώνα η Νέα Υόρκη

Παράλληλα, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας.

O δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά και κάλεσε κατοίκους των νοτιότερων συνοικιών του Μανχάταν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει την έλευση του τυφώνα Σάντι. Οι εικόνες, η οργάνωση και οι προετοιμασίες είναι πρωτόγνωρες.

"Εξορίζονται" 400.000 Αμερικανοί, στα σπίτια τους οι υπόλοιποι

Πάνω από 400.000 άτομα, που ζουν σε παράκτιες περιοχές της πόλης -ανάμεσά τους και η Wall Street- μετακινούνται σε ασφαλέστερους χώρους.

Οι Αρχές έχουν συμβουλέψει τους κατοίκους να μετακομίσουν. Συν τοις άλλοις, όσοι μείνουν στα σπίτια τους, ζώντας σε περιοχές και συνοικίες λιγότερο επικίνδυνες- έχουν "ταμπουρωθεί" εντός των σπιτιών τους και έχουν εξοπλιστεί με προμήθειες τροφίμων από τα super market, αδειάζοντας τα ράφια!

Εξάλλου, ο τυφώνας Σάντι αναμένεται να πλήξει πρώτα και κατά κύριο λόγο τις νότιες συνοικίες του Μανχάταν, με επίκεντρο το Κουίνς.

Κλειστή η Wall Street

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει σήμερα κλειστό, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη ο χώρος που θα αντικαταστήσει τη Wall Street για το άνοιγμα των αγορών.

Ο κυβερνήτης της Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, θέλοντας να προετοιμαστεί κι αυτός με τη σειρά του για τα χειρότερα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Ή προεκλογική έκπληξη του Οκτωβρίου"

Την ίδια στιγμή, αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για την αναπάντεχη "έκπληξη του Οκτωβρίου", όπως συνηθίζεται να λέγεται πάντα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη.

Ο τυφώνας Σάντι έθεσε σε συναγερμό τις αρχές των βορειοανατολικών ακτών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες, δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι πολιτειακών και δημοτικών αρχών καλούν τον κόσμο να μην αψηφήσει τις προειδοποιήσεις.

Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως από πλημμύρες και δυνατούς ανέμους. Σαν να μην έφτανε αυτό, εκατομμύρια άτομα ενδέχεται να μην έχουν ηλεκτρισμό γι' αρκετές μέρες.

Αναβλήθηκε λόγω... Σάντι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ακύρωσε τις συνόδους, στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, λόγω της άφιξης του τυφώνα Σάντι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

"Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα μείνει κλειστή τουλάχιστον για τη Δευτέρα, λόγω της απειλής της καταιγίδας", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Ότο Πέρες, επρόκειτο να προεδρεύσει συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση των γυναικών στις ένοπλες συγκρούσεις, στην οποία θα συμμετείχε επίσης και η Γαλλίδα υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Ναζάτ Βαγιό Μπελκασέμ.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, επρόκειτο επίσης να μεταβεί αύριο Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσει μια εκστρατεία προώθησης του Κουινόα, ένα δημητριακό πλούσιο σε πρωτεΐνες, για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο. Συν τοις άλλοις, υπουργοί άλλων χωρών της Νότιας Αμερικής επρόκειτο να συμμετάσχουν στη σύνοδο αυτή.