Πυροβολισμοί και αμόκ την ημέρα της “Μαύρης Παρασκευής”

 Η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ είναι γνωστή και ως Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) και  θεωρείται η πιο εμπορική ημέρα του χρόνου, αφού τα καταστήματα προσφέρουν τα προϊόντα τους με πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Από χθες τη νύχτα, εκατομμύρια Αμερικανοί στοιβάζονταν έξω από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, με σκοπό να ορμήξουν σήμερα κυριολεκτικά μέσα και να προλάβουν να αγοράσουν αυτό που θέλουν σχεδόν τζάμπα, πριν εξαντληθούν τα αποθέματα.

Καταναλωτική... φρενίτιδα στις ΗΠΑ για την Black Friday

Μέσα σε αυτό τον πανικό, δεν λείπουν οι αναφορές για περιστατικά βίας και κλοπής, καθώς ο έλεγχος χάνεται και συχνά επεμβαίνει η αστυνομία.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό, ένας αστυνομικός στο Σικάγο άνοιξε πυρ εναντίον ενός άντρα που- αφού έκλεψε από το πολυκατάστημα που βρισκόταν- παρέσυρε μαζί του σε ένα αυτοκίνητο έναν άλλο αστυνομικό που προσπάθησε να τον σταματήσει και άρχισε να οδηγεί τρελά για να γλιτώσει τη σύλληψη.

Ο οδηγός τραυματίστηκε από τα πυρά και μαζί με τον αστυνομικό-όμηρο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και οι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Στο ίδιο πολυκατάστημα του Σικάγου σημειώθηκαν άλλες τρεις συλλήψεις για κλοπή.

Στο Νιου Τζέρσευ, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέυ πιπεριού προκειμένου να ακινητοποιήσει έναν κλέφτη (στο βίντεο που ακολουθεί) ενώ γύρω επικρατούσε χάος.

Στο youtube έχουν ανέβει πολλά βίντεο που δείχνουν το έξαλλο κλίμα που επικρατεί από το πρωί σε πολλά εμπορικά καταστήματα. Σε μερικά από αυτά δεκάδες αγοραστές τσακώνεται άγρια μεταξύ τους για τα προϊόντα με έκτιση ενώ σε άλλα συχνά επιτίθενται στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων..

Στη Βιρτζίνια, ένας καυγάς κατέληξε σε μαχαίρωμα (ευτυχώς χωρίς νεκρούς) ενώ στην Καλιφόρνια ένας αστυνομικούς κατέληξε με σπασμένο χέρι στο νοσοκομείο, όταν προσπάθησε να χωρίσει το εξαγριωμένο πλήθος που τσακωνόταν μέσα σε ένα πολυκατάστημα.

Το όνομα της "Μαύρης Παρασκευής" λέγεται ότι ξεκίνησε από την Φιλαδέλφεια το 1961, όταν χρησιμοποιήθηκε για περιγράψει την μεγάλη κίνηση στους δρόμους την επόμενη μέρα των Ευχαριστιών.

Μια άλλη εξήγηση λέει ότι το όνομα "μαύρη" δόθηκε στην συγκεκριμένη Παρασκευή του χρόνου γιατί - ενώ οι επιχειρήσεις καταγράφουν τις ζημίες τους με κόκκινο μελάνι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου- αυτή την ημέρα μετράνε τα κέρδη τα οποία τα σημειώνουν με μαύρο χρώμα.