Καταναλωτική… φρενίτιδα στις ΗΠΑ για την Black Friday

Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο, και έτσι η Black Friday, όπως ονομάζεται στις ΗΠΑ η ημέρα αμέσως μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών, που θεωρείται ως η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, μάλλον μας φαίνεται κάτι παράξενο.

Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον έθιμο: Η Black Friday είναι ημέρα γιορτής για τους απανταχού καταναλωτές, που σπεύδουν στα καταστήματα να εκμεταλλευθούν τις ειδικές προσφορές της ημέρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έξω από το κατάστημα Macy's στη Herald Square της Νέας Υόρκης είχαν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 15.000 άνθρωποι πριν καν ανοίξει τις πόρτες του!

Βέβαια, όταν συγκεντρώνεται τόσος κόσμος σε ένα κατάστημα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι μικροκλοπές, που σχεδόν κάθε χρόνο καταλήγουν σε τραυματισμούς, ενώ συχνό φαινόμενο είναι και οι αψιμαχίες μεταξύ καταναλωτών για το ποιος θα πρωτοπάρει κάποιο προϊόν.

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται την Black Friday τα καταστήματα να ανοίγουν νωρίτερα, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους, και πράγματι, πολλά καταστήματα άνοιξαν ακόμα και νωρίτερα από τις 6 το πρωί, ενώ κάποια καταστήματα είχαν ξεκινήσει τις προσφορές ήδη από την Πέμπτη.

Θα αναρωτιέστε, βέβαια, γιατί τη λένε “Μαύρη Παρασκευή”, αφού είναι μάλλον μια μέρα (καταναλωτικής) χαράς και ευημερίας. Η επικρατέστερη θεωρία λέει πως το προσωνύμιο Black Friday προέκυψε από την αυξημένη κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων που παραδοσιακά παρατηρείται τη μέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Μία άλλη θεωρία αναφέρει πως από τον Ιανουάριο μέχρι τη Black Friday οι πωλήσεις των καταστημάτων είναι “στο κόκκινο” (in the red), η μέρα αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή των καταστημάτων στην κερδοφορία (in the black).

Εμείς τι να πούμε παραπάνω; Καλορίζικα!