Μπακαλιάρος και κεφτεδάκια στο γερμανικό προεδρικό τραπέζι

Με το επίσημο δείπνο- που παραθέτει προς τιμήν του η Άγγελα Μέρκελ- ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,  μετά και την "επιτυχημένη" ομιλία του στην Πύλη του Βανδεμβούργου.  Αυτή τη φορά, ο Ομπάμα έφτασε στη Καγκελαρία οικογενειακώς, σε αντίθεση με τον λόγο του όπου η Μισέλ και η κόρη του προτίμησαν να πάνε να δούνε τα αξιοθέατα, όπως ομολόγησε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου- και μεταξύ τυρού και αχλαδίου, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε "στενή και αδιάρρηκτη" τη γερμανοαμερικανική φιλία ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη  στην υποδοχή που επιφύλαξαν σήμερα στον ίδιο οι Βερολινέζοι.

Απευθυνόμενος στην Α. Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος  δήλωσε ότι η ίδια αποτελεί απόδειξη του ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε τα νεανικά μας όνειρα" και δήλωσε ευγνώμων που οι δύο κόρες του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τις ομορφιές αλλά και την ιστορία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Στο αποψινό δείπνο έχουν προκληθεί 250 άτομα, από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τον αθλητισμό, μεταξύ των οποίων και ο πιο γνωστός γερμανός μπασκετμπολίστας, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ, Ντιρκ Νοβίτσκι.

 Το μενού έχει επιμεληθεί ο φημισμένος και βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin γερμανός σεφ Τιμ Ράουε, ο οποίος ετοίμασε ένα τυπικό γερμανικό τραπέζι, με σπαράγγια, βακαλάο, κεφτεδάκια και γλυκό κρέμα με αμύγδαλα.  

Στο μεταξύ η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την γερμανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε "μεγάλη επιτυχία" τις εξαγγελίες για μείωση των πυρηνικών όπλων κατά το ένα τρίτο και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει τις προτάσεις και στον σχετικό διάλογο με την Μόσχα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε στις δηλώσεις των δύο ηγετών υπέρ της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για "μοναδική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί", ενώ ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Πέτερ Αλτμάιερ, μίλησε για την πιο ενθαρρυντική ομιλία Αμερικανού προέδρου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.