Ομπάμα: Να μην αφήσει η Ευρώπη μια ολόκληρη γενιά να χαθεί

"Είμαστε πολίτες όλου του κόσμου". Με βάση αυτή την "αρχή" η ομιλία του Μπαρακ Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου είχε παγκόσμιο χαρακτήρα. Οικονομία, πυρηνικά, ίσα δικαιώματα, ασφάλεια, μεταναστευτικό, όλα αποτελούν "τείχη" που χωρίζουν τους ανθρώπους, που "θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, όλοι μαζί για να τα ρίξουμε", ήταν η κεντρική γραμμή που ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος στον λόγο του ενώπιον της Άγκελα Μέρκελ και χιλιάδων θεατών. Επρόκειτο για μια άμεση και φιλική" ομιλία με συμβολικό περιεχόμενο, όπως έκανε και ο Τζον Κένεντυ 1963. 

Μιλώντας πίσω από το αλεξίσφαιρο τζάμι, και με ελεύθερους  σκοπευτές να έχουν ακροβολιστεί στις γύρω ταράτσες , ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, το οποίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης του. "Οι απειλές εναντίον της ειρήνης μπορούν να προέλθουν από το εσωτερικό. Για πάνω από 10 χρόνια οι ΗΠΑ βρισκόταν σε πόλεμο ενώ -παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και ο Μπιν Λάντεν δεν ζει πια- οι προσπάθεια μας εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται" είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας έμμεση αναφορά στο σύστημα παρακολούθησες PRISM και ζητώντας την συνεργασία της Ευρώπης απέναντι στον κοινό εχθρό. 

"Όμως, οτιδήποτε κάνουμε, φροντίζουμε να προφυλάσσουμε την ιδιωτικότητα των πολιτών" τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγες ώρες πριν την ανοιχτή ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι το σύστημα  παρακολουθεί αυστηρά υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και μόνο υπό δικαστικό έλεγχο και τόνισε ότι, η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια. 

"Η ανάπτυξη έρχεται από τη βασική πηγή πλούτου, που είναι οι άνθρωποι. Η Αμερική θα εργαστεί μαζί σας, θα βρίσκεται στο πλευρό της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και ο καθένας  να νιώθει τη χαρά της εργασίας" είπε ακόμα ο Ομπάμα στους Βερολινέζους, για αν εισπράξει το παρατεταμένο χειροκρότημα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού στόχευσε πολλές φορές στο συναίσθημα  των Γερμανών σχετικά με την πτώση του τείχους του Βερολίνου- αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη μείωσης των πυρηνικών όπλων, ζητώντας μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμα και κατά ένα τρίτο.

Τέλος δεσμεύτηκε και για  την καταπολέηση της παγκόσμιας φτώχειας, κλείνοντας με την κλασική Αμερικάνικη ευχή "God bless America".

"O Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους της Αμερικής και της Γερμανίας. Σας ευχαριστώ".

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με την Μέρκελ

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισήμανε  ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν "χρέος να βοηθήσουν να πέσουν τα τείχη σε όλο τον πλανήτη" αναφερόμενος στην προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, να μην χαθεί ο βασικός στόχος, "να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων".

Ο Ομπάμα  ανέφερε ότι ίσως η Ευρώπη χρειαστεί να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική της για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων.

"Αν η ανεργία των νέων αυξηθεί κι άλλο, είναι απαραίτητο να μεταρρυθμίσουμε  την προσέγγιση στο ζήτημα , για  εξασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουμε  μία γενιά" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Από την πλευρά της και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί,  εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε "θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας", αλλά τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

"Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής", δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση."Είμαστε όλοι μαζί", υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Λίγες ώρες πριν την ανοιχτή ομιλία του Αμερικανού προέδρου στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι το σύστημα  παρακολουθεί αυστηρά υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και μόνο υπό δικαστικό έλεγχο και τόνισε ότι, η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν, πάντως, στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και ότι θα εξετάσουν κατά πόσο στο παρελθόν παραβιάστηκαν νόμοι.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης η απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τα ζητήματα της Συρίας, του Ιράν και του Αφγανιστάν.