Βερολίνο: Περιμένοντας τον Ομπάμα

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο στις 18 και 19 Ιουνίου αποτελεί την πρώτη εμφάνισή του στη γερμανική πρωτεύουσα ως προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει μια ιστορικής σημασίας, ανοιχτή ομιλία στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος του είχε αρνηθεί πριν 5 χρόνια, για εθιμοτυπικούς λόγους.

Το 2008 ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί και πάλι το Βερολίνο με την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου. Τότε, σε μία μεγάλη ανοιχτή ομιλία του στον Στύλο της Νίκης (φω),  πάνω από 200.000 Βερολινέζοι και μη έδωσαν το "παρών",  επευφημώντας τον σαν να επρόκειτο για υποψήφιο στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Μετά την εκλογή Ομπάμα στην προεδρία, ξέσπασε και στη Γερμανία μία μαζική λατρεία για το πρόσωπό του, η οποία έμελλε να θέσει τέρμα στην αρνητική εικόνα του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.

Τον Ιούνιο του 2009 o Oμπάμα επέλεξε να κάνει έναν ενδιάμεσο σταθμό στη Δρέσδη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αίγυπτο και τη Γαλλία. Μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ επισκέφθηκαν το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

Τον Ιούνιο του 2011 η Άγκελα Μέρκελ παρέλαβε το "Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας" από τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον - την υψηλότερη τιμητική διάκριση των ΗΠΑ. Στη συνέχεια προσκλήθηκε σε δείπνο στον περίφημο κήπο του Λευκού Οίκου. "Άγκελα και Μπαράκ - τώρα οι δυo τους", έγραφε τότε η Washington Post.

Η προτίμηση των Γερμανών στο πρόσωπο του Ομπάμα συνεχίστηκε και κατά τη δεύτερη εκλογική του αναμέτρηση για την προεδρία το 2012. Παρά τα προγνωστικά στις ΗΠΑ που έκαναν λόγο για μία "στήθος με στήθος" αναμέτρηση με τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ, οι Γερμανοί παρέμειναν προσηλωμένοι στην "αγάπη" τους για τον Ομπάμα.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την Deutsche Welle,  ο ενθουσιασμός των Γερμανών φαίνεται μετριασμένος. Τα θέματα που αναμένεται να θίξουν οι δύο ηγέτες είναι σημαντικά. Το ίδιο σημαντική είναι και η χρονική συγκυρία: ενόψει των γερμανικών εκλογών, στη σκιά της οικονομικής κρίσης και με φόντο όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά και το σκάνδαλο διαδικτυακής παρακολούθησης (PRISM) για λογαριασμό της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA.