Οι Γερμανοί..λιγόστεψαν

Μια δυσάρεστη διαπίστωση περίμενε τις δημογραφικές υπηρεσίες της Γερμανίας, ύστερα από την τελευταία και πιο πρόσφατη απογραφή πληθυσμού στη χώρα.

Η Γερμανία έχει 1,5 εκατομμύρια λιγότερους ανθρώπους από ό, τι γενικά πιστευόταν, μετά την πρώτη απογραφή από την επανένωση το 1990. Η τελευταία απογραφή τοποθετεί τον πληθυσμό της Γερμανίας στα 80,2 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό ινστιτούτο στατιστικής Destatis.

Πρόκειται για την πρώτη απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωσή της —για την ακρίβεια τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών σχετικά με τις έρευνες αυτές, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί απρεπή παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή από το κράτος ή ακόμα και ένδειξη ενός ολοκληρωτικού κρατικού μορφώματος, είχαν αποθαρρύνει τις αρχές, οι οποίες δεν είχαν κάνει νέα απογραφή έκτοτε.

Η νέα καταμέτρηση βασίστηκε σε μια μερική απογραφή του 2011, κατά την οποία οι στατιστικολόγοι της Destatis χρησιμοποίησαν έμμεσες μεθόδους, όπως το ότι ζήτησαν από τους εκμισθωτές ακινήτων να τους δώσουν στοιχεία για τον αριθμό των ενοικιαστών τους, αντί να ζητήσουν από όλο τον πληθυσμό να απαντήσει σε ερωτηματολόγια.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως στη χώρα ζούσαν 74 εκατ. Γερμανοί και 6,2 εκατ. μη Γερμανοί τον Μάιο του 2011. Οι ξένοι υπήκοοι αποτελούν το 7,7% του συνολικού πληθυσμού.