Σε αδιέξοδο η Ιταλία

Η ιταλική πολιτική αναζητά μια λύση, για να μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης από τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ότι πρόκειται να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του μόλις εκλεγεί ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, οι "Δημοκρατικοί" προσπαθούν να καθορίσουν μια κάποια στρατηγική για το άμεσο μέλλον.

Το κόμμα του Μπερσάνι, περνά την δυσκολότερη φάση της εξαετούς ιστορίας του, με ορατό κίνδυνο διάλυσης ενώ ακόμη και ο ανανεωτής δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, που πίεζε μέχρι τώρα για να διαδεχθεί τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατάφερνε υπό τις παρούσες συνθήκες να ελέγξει την όλη κατάσταση.

Σήμερα το πρωί, τόσο ο Μπερσάνι όσο και ο Μπερλουσκόνι, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο για να συζητήσουν σε βάθος την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και να του ζητήσουν πιθανώς να ασκήσει όλη του την επιρροή, ώστε να αναπτυχθεί εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως γνωστόν, ψήφισε λευκό στην σημερινή πέμπτη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για τον νέο πρόεδρο, ενώ η μπερλουσκονική συντηρητική παράταξη δεν συμμετείχε στην διαδικασία εκλογής.

Το νέο σενάριο αφορά τη δυνατότητα επανεκλογής του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ιταλικής κεντροδεξιάς, "το Δημοκρατικό Κόμμα εργάζεται για την παραμονή του Ναπολιτάνο στο προεδρικό μέγαρο, σενάριο που θα μπορούσε άνετα να στηριχθεί και από την μπερλουσκονική παράταξη".

Θα πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα απ' όλα όμως αν ο ογδονταοκτάχρονος Ιταλός πρόεδρος, ο οποίος μέχρι τώρα είχε απορρίψει κάθε δυνατότητα να επανεκλεγεί για μια νέα επταετή θητεία, είναι διατεθειμένος να αλλάξει στάση και προθέσεις, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους θεσμούς της χώρας.