Συμβιβαστική συμφωνία για το Costa Concordia

Σε συμφωνία με τις αρχές κατέληξε η εταιρία Costa Crociere για το ναυάγιο του "Κονκόρντια", το οποίο, την 16η Ιανουαρίου του 2012,  στοίχισε τη ζωή σε 32 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του.

Η Ιταλίδα δικαστικός Βαλέρια Μοντεσάρκιο, η οποία είναι αρμόδια για το φάκελο της προανάκρισης που διεξάγει η εισαγγελία του Γκροσέτο για το ναυάγιο του Costa Concordia, αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρίας να καταβάλει ένα πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για να κλείσει η έρευνα και να σταματήσει η δίωξη σε βάρος της.  

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Κόστα, θυγατρική της αμερικανικής Carnival, δεν είναι πλέον κατηγορούμενη στην δίκη για το ναυάγιο του Κονκόρντια. Στην δίκη πάντως θα προσαχθούν παρά τη συμφωνία ο κυβερνήτης του, Φραντσέσκο Σκετίνο, και μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία αναγνώρισε, έτσι, ότι φέρει “αντικειμενική ευθύνη” για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά της νήσου Τζίλιο πριν από δεκαπέντε μήνες, καθώς ο καπετάνιος Σκετίνο και ο υπεύθυνος της μονάδας διαχείρισης κρίσεων της εταιρίας, Ρομπέρτο Φεραρίνι —οι δυο κύριοι κατηγορούμενοι— ήταν υπάλληλοί της.

Ένας δικηγόρος της εταιρίας, ο Μάρκο Ντε Λούκα, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι “λογική”, ενώ παράλληλα έκανε σαφές ότι η Κόστα Κροτσιέρε θα μετατραπεί σε ενάγουσα στην δίκη, ζητώντας να αποζημιωθεί για την απώλεια του κρουαζιερόπλοιου.