300 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η ανέλκυση του Costa Concordia

Το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο ναυάγησε στις 13 Ιανουαρίου του 2012 στα ανοιχτά του νησιού Τζίλιο, στην Τοσκάνη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, όμως το κόστος ανέλκυσης θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που υπολογιζόταν αρχικά.

Όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, πρόκειται για μία "άνευ προηγουμένου" επιχείρηση, η οποία θα λάβει υπόψη "τις συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους", κι ενώ οι επιχειρήσεις για την ανέλκυση του πλοίου έχουν αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Οι αρχές είχαν εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά αυτήν την εβδομάδα η τελική προθεσμία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το κόστος της επιχείρησης, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Costa Crociere ανέφεραν ότι θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 300 εκατ. ευρώ), δηλαδή 100 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από αυτό που είχε υπολογιστεί προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι αύριο Κυριακή, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία του Costa Concordia, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τους 32 νεκρούς.