H Γαλλία τείνει χείρα στην Τουρκία για την ΕΕ

Μια αλλαγή πολιτικής της Γαλλίας όσον αφορά την προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παρατηρούν οι πολιτικοί αναλυτές από τότε που μπήκε ο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Από το 2005 οι συζητήσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει μετά το βέτο Γερμανίας και Γαλλίας.

Οι συνομιλίες μπλοκάρονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παγίως στις εκθέσεις προόδου της επισημαίνει πως η χώρα δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και της θρησκείας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αν μέχρι το 2020 η Τουρκία δεν είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε., θα βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ αν και δεν έχει πει το “ναι”, συζητά περί των κριτηρίων ένταξης. Ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, απεναντίας δεχόταν μόνο ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε την Τρίτη πως το Παρίσι είναι έτοιμο να συζητήσει το κεφάλαιο που φορά στην περιφερειακή πολιτική.

“Επιβεβαίωσα ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε συνομιλίες για το κεφάλαιο 22” είπε ο Λοράν Φαμπιούς κατόπιν συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο συνόδου για τη Λιβύη στο Παρίσι.