Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια

Περίπου 5.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα στα Σκόπια, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό τη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η πορεία κατέληξε κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, όπου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν το ρόλο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Βουλή, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σχολίασε ότι τα Σκόπια, στα επτά χρόνια διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, μετατράπηκε σε “αστυνομοκρατούμενη χώρα”, ενώ επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαδηλώνει κατά 12.000 αστυνομικών που αριθμεί η χώρα, οι οποίοι, όπως ανέφερε, εκτελούν αξιοπρεπώς τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, η ασφάλεια της Βουλής και αστυνομικοί απομάκρυναν βίαια τους βουλευτές της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση, υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει αναφέρει ότι αν δεν προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές χώρες, τότε η αντιπολίτευση θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου. Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι έχει απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι προκάλεσε τα επεισόδια στη Βουλή, ώστε να τα αξιοποιήσει υπέρ της και να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, γνωστοποίησε σήμερα ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα επεισόδια στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο κ. Ιβάνοφ προτείνει, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, να ορίσει αυτός τον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Προτείνει επίσης η επιτροπή να αποτελείται από πέντε ακόμη μέλη: ένα μέλος να οριστεί από το πρόεδρο της χώρας, ένα από τον πρόεδρο της Βουλής, ένα από την κυβέρνηση, δύο μέλη να οριστούν από την αντιπολίτευση και ένα μέλος να είναι ξένος ειδικός, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ο κ. Ιβάνοφ απέστειλε σχετικές επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία του αυτή θα βρει ανταπόκριση, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.