Διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά των ΜΜΕ

Περισσότεροι από 10.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα στα Σκόπια για να καταγγείλουν “τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης”, όπως ανέφεραν.
Η “Πορεία για την Αλήθεια”, όπως αποκάλεσαν τη διαδήλωση, ξεκίνησε μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού “Σίτελ”, πέρασε μπροστά από τα κτίρια της κυβέρνησης και της Βουλής και κατέληξε μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων (MRTV).

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης “Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης” (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τόνισε ότι τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε “όργανα προπαγάνδας του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι και επιχειρούν πλύση εγκεφάλου του κόσμου”. Υπογράμμισε ακόμα ότι “και τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με χρήματα του λαού. O "Σίτελ" μέσω των πολυάριθμων κρατικών διαφημίσεων και το MRTV μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Αντί να μεταδίδουν αντικειμενικά, προβαίνουν σε ψεύδη και παραποιούν την πραγματικότητα στη χώρα”.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, προκήρυξε δημοτικές εκλογές στη χώρα για τις 24 Μαρτίου, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία για τη διεξαγωγή εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ανά τέσσερα χρόνια. Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχαν διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2009. Το κόμμα του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, εξαρτώντας τη συμμετοχή του κόμματος σε αυτές, από την εκπλήρωση μίας σειράς προϋποθέσεων.

Το SDSM, ζήτησε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση προσώπων “ευρείας αποδοχής” σε συγκεκριμένα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών) και στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση, “προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος και δημοκρατικός χαρακτήρας των εκλογών”, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Απόψε συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, για να εξετάσουν τα αιτήματα αυτά της αντιπολίτευσης, ωστόσο το κυβερνών κόμμα δεν αναμένεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με το επιχείρημα ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα μόλις πριν ενάμισι χρόνο (τον Ιούνιο του 2011).