Στα όρια η κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

Ραγδαία κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ. Στις 24 Δεκεμβρίου σημειώθηκαν επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής και η αντιπολίτευση αποχώρηση. Έκτοτε η ρήξη επιδεινώνεται διαρκώς. Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, θα προκηρύξει την Παρασκευή τις δημοτικές εκλογές στη χώρα για τις 24 Μαρτίου.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, εξαρτώντας τη συμμετοχή του κόμματος του σε αυτές από την εκπλήρωση μίας σειράς προϋποθέσεων.

Το SDSM, ζήτησε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση προσώπων “ευρείας αποδοχής” σε συγκεκριμένα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών) και στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση, “προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος και δημοκρατικός χαρακτήρας των εκλογών”, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών και ότι “ο αγώνας θα συνεχιστεί στους δρόμους”.

Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αυτών της αντιπολίτευσης το Σάββατο, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απάντηση του θα είναι αρνητική. Σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα απορρίψει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, τότε η τελευταία, όπως έχει δηλώσει ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα συμμετάσχουν οι υποψήφιοι του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι και των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σε περιοχές όπου ζουν αρκετοί Αλβανοί.