Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ

Πρόωρες εκλογές αναμένεται να ζητήσει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Το SDSM αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα τις προϋποθέσεις που θα θέσει προκειμένου να συμμετάσχει σε διπλές εκλογές, αφού θα ζητήσει να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές, το Μάρτιο.

Όπως ανέφεραν πηγές από το κόμμα του κ.Τσερβένκοφσκι, το SDSM θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις δημοτικές και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα ζητήσει, τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών υπηρεσιακών υπουργών (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών) στη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών.

Οι τρεις υπηρεσιακοί υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να είναι πρόσωπα αποδεκτά από την αντιπολίτευση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει επιπλέον την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, την ενσωμάτωση στην εκλογική νομοθεσία της χώρας των συστάσεων του ΟΑΣΕ και την τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ. Ακόμη, το κόμμα του κ.Τσερβένκοφσκι θα ζητήσει αυξημένη επιτήρηση των εκλογών από διεθνείς παρατηρητές.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίψει τις προϋποθέσεις αυτές, τότε, όπως σημειώσαν πηγές της αντιπολίτευσης, το SDSM δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ψήφισης του προϋπολογισμού, η αντιπολίτευση υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ,