Κυβερνητικοί τριγμοί για τον προϋπολογισμό στην πΓΔΜ

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013. Αργά το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο του προϋπολογισμού και το κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατήγγειλε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τη μεριά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του μεγάλου αριθμού τροπολογιών επί του σχεδίου του προϋπολογισμού από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το SDSM είχε καταθέσει πάνω από 1200 τροπολογίες επί του σχεδίου του προϋπολογισμού και η εξέτασή τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έχει «κολλήσει», λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και του οξυμένου κλίματος που έχει προκληθεί μεταξύ βουλευτών αντιπάλων παρατάξεων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας της χώρας, παρά μόνο τα «μεγαλεπήβολα και αμφιβόλου χρησιμότητας σχέδια του Ν.Γκρούεφσκι».

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του έτους, αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες. Μάλιστα σήμερα είναι η τελευταία ημερομηνία για να αρχίσει στην ολομέλεια της Βουλής η εξέταση επί του σχεδίου του προϋπολογισμού ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφιση του μέχρι τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια επί του προϋπολογισμού διαρκεί πέντε ημέρες.

Αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μαζί με μέλη και υποστηρικτές του κόμματος του, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή, για να καταγγείλουν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων», από τη μεριά της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφκσι.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι ανήγγειλε ότι σήμερα το πρωί, θα διοργανωθεί μεγάλη διαδήλωση μπροστά στη Βουλή, η οποία θα διαρκέσει όλες τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, εκπρόσωποι ορισμένων κοινωνικών ομάδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση στα Σκόπια για «να καταγγείλουν την προσπάθεια του Μπρ.Τσερβένκοφσκι και της αντιπολίτευσης να παρεμποδίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Μόλις χθες, ο Ν.Γκρούεφσκι κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον Μπρ.Τσερβένκοφσκι ότι επιχειρεί να προκαλέσει «χάος» στη χώρα, παρεμποδίζοντας την έγκριση του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του έτους θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και συντάξεων και το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.