Γαλλία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά

Αρχίζει την Πέμπτη στη Γαλλία ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο σύνδεσμο των εργοδοτών MEDEF και τα συνδικάτα, με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τα εργασιακά. 

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στη διάθεσή τους μόλις ένα διήμερο για να επιτύχουν τη συναίνεση-κάτι που απέτυχαν να κάνουν στις προηγούμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου- και  όλοι περιμένουν ανυπόμονα να δουν εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, την Παρασκευή το βράδυ.

 Η μικρής διάρκειας απασχόληση αποτελεί ένα βασικό αίτιο της αποτυχίας να επιτευχθεί συμβιβασμός.   Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ελπίζοντας έτσι ότι θα παύσει η κατάχρηση των συμβάσεων μικρής διάρκειας από τις επιχειρήσεις, και θα επανέλθούν στις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 Τα τέσσερα μάλιστα μεγαλύτερα συνδικάτα (CFDT, FO, CGT, CFDT ) θεωρούν την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς βασική προϋπόθεση για την όποια συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας είναι και αυτοί ανένδοτοι στις θέσεις τους που θα μπορούσαν να συνοψισθούν ως εξής: "ευελιξία" στις απολύσεις, "εσωτερική κινητικότητα", και συμφωνία για "διατήρηση της εργασίας".

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη χαρακτηρίσει «ιστορική» τη συμφωνία, αν και ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα συναφθεί.

  Εργοδοσία και συνδικάτα ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι νέες εργασιακές σχέσεις να εξασφαλίζουν περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και περισσότερη ασφάλεια για τους εργαζομένους.